Case Eurosteel

Op welk energiemanagement denk- en werkniveau zit u?  Doe de energie test  en Cythemadim geeft antwoorden op actuele vraagstukken!

Plaatsen WKO-installatie bij Eurosteel (Warmte Koude Opslag)

 

Rol van Cythemadim

In 2005 heeft Cythemadim een energie-onderzoek uitgevoerd bij Eurosteel. Dat was de eerste aanzet tot het besparen van energie. In 2007 volgde het eerste onderzoek naar passief koelen door Cythemadim. In 2010 maakte Cythemadim een Bespaar & Verdien rapportage voor Eurosteel. Een van de aanbevelingen was het overwegen van een WKO-installatie.

 

De situatie

De ketel van Eurosteel was aan vervanging toe. Rekening houdend met uitbreiding en de behoefte aan koeling gedurende de zomer bleek de energiebehoefte behoorlijk groot. Het op traditionele manier opwekken van deze energie  met separate koelinstallaties en verwarming installaties lag niet  voor de hand (zeker gezien de  toekomstige verhogingen van energiekosten). De ondergrond ter plaatse was geschikt voor toepassing van z.g. warmte koude opslag, WKO.

 

Werking WKO

In de zomer kan men met relatief koud grondwater de gebouwen koelen. Met het opgewarmde water kan men in het watervoerende pakket een voorraad opgewarmd water creëren. Dit noemt men het laden van de warme bron. In de winter situatie wordt deze opgeslagen energie weer gebruikt.  Een warmtepomp brengt het temperatuursniveau omhoog om zo het gebouw te verwarmen. Investeringen in WKO installaties zijn rendabel omdat een groot gedeelte van de energie gedurende de zomer via de koeling van het gebouw in de ondergrondse opslag gebufferd wordt, die vervolgens in de winter met een hoog rendement als warmte voor verwarmingsdoeleinden ingezet wordt. Met het plaatsen van een WKO installatie zou Eurosteel 60.000 m3 gas kunnen besparen op jaarbasis, en daarmee een CO2 reductie van 33.960 kg per jaar.

 

Wat is er gerealiseerd

Naar aanleiding van de aanbevelingen van Cythemadim, verving Eurosteel hun compressor door een frequentiegestuurde compressor, waardoor zij 15% bespaarden op het elektriciteitsverbruik van perslucht. Ook de verlichting werd vervangen door een energiezuinig soort. Hierdoor bespaarde ze 25% op het elektriciteitsverbruik van de verlichting (5% van het totale elektriciteitsverbruik).

In 2011 werd gestart met de bouw van de WKO-installatie. Cythemadim fungeert hierbij als projectleider. Eind augustus 2012 zit het project in de afrondingsfase. De boringen zijn gedaan en de aansluitingen naar de installaties gemaakt. Eurosteel is positief en geeft aan dat de resultaatverbetering al zichtbaar is.

 

 

Waar kunnen we u mee helpen?

Neem contact op met Cythemadim

Cythemadim B.V.
Burg. Smeetsstraat 33
6096 CH Grathem (Nederland)
Routebeschrijving
    M. +31 (0)6-55772498
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons via social media